PRAVILA TAKMIČENJA – RTI BAŠAK ARENA

Jedini kriterijum ovog takmičenja u veštini i spretnosti vožnje traktora je ostvareno vreme mereno štopericom (kompjuter meri vreme).

Procedura takmičenja:

Sudije postavljaju takmičarski traktor BAŠAK 2060 za svakog takmičara, na sredini polazne linije. Takmičar kreće u vožnju tako što pre ulaska u kabinu traktora pritisne taster na stolu pored traktora SAMO JEDNOM (počinje merenje vremena).

Zatim seda u kabinu traktora, i sa zatvorenim vratima vozi do kraja staze između čunjeva i vraća se u rikverc istom putanjom. Na kraju staze obavezno mora da blago dodirne kontrolnu letvu i sruši je sa čunjeva.  Prilikom vožnje u rikverc na mestu cilja takmičar mora da sruši letvu. Pri napuštanju kabine takmičar ne gasi motor traktora, ali MORA da zatvori vrata pri izlasku. Odlazi da pritisne taster čime se završava vožnja i merenje vremena. Time je njegov krug završen.

U prisustvu jednog od sudija i samog takmičara, za stolom za merenje, takmičaru se upisuje zvanično vreme vožnje.

Sledeći takmičar počinje svoju vožnju tek nakon što se izvrši dezinfekcija kabine protiv COVID19.

Nakon izlaska iz kabine mora da stisne taster SAMO JEDNOM za završetak vožnje. Time je njegov krug završen.

U prisustvu jednog sudije ide do stola sa štopericom i upisuje se vreme. U međuvremenu, drugi sudija parkira traktor na startnu poziciju za sledećeg takmičara, izvrši se dezinfekcija kabine.

Kazneni poeni:

  • Srušen čunj – 5 sekundi

  • Srušena tri čunja – diskvalifikacija

  • Nedovoljan ulaz u kapiju (mora da obori letvu) – 5 sekundi

  • Promašen prolaz između čunjeva – diskvalifikacija

  • Nezatvorena vrata  za sve vreme vožnje i pri izlasku iz traktora – 5 sekundi

Tri takmičara iz svake grupe (smene) sa najboljim prolaznim vremenima tog dana, biće nagrađeni specijalnom nagradnom kompanije Valvoline.

Po završetku kvalifikacionih vožnji svih prijavljenih takmičara, u sredu 11.11.2020.  biće objavljena konačna rang lista na našem veb sajtu www.rti.rs i na facebook stranici RTI DOO.

40 prvoplasiranih takmičara idu u polufinale koje će se održati dana 13.11.2020, dok 10 najboljih polufinalista očekuje finalno takmičenje  u nedelju 15.11.2020.

Svi takmičari koji se plasiraju u polufinale i finale biće obavešteni lično.